I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

tiistai 15. joulukuuta 2015

VEGANISMI - MIKSI VEGAANI?

Vihdoin seuraa jatkoa marraskuussa aloittamalleni postaussarjalle liittyen veganismiin. Ensimmäisen osan "Veganismi - oman polkuni ensiaskeleet" pääset lukemaan tästä.

Viime aikoina olen hämmästellyt paljon sitä, että ihmiset tuntuvat kovasti vaativan tieteellisiä ja painavia syitä sille, miksi eläimiä EI pitäisi syödä. Minusta ehkä olisi parempi vaatia syitä sille, miksi eläimiä on oikeutettua syödä! Useat tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että aikojen alussa alkuperäiset ihmiset eivät ole syöneet lihaa. He ovat siirtyneet siihen vasta elinolosuhteiden vaikeutuessa.

En ole itse koskaan ollut varsinaisesti veganismia vastaan, en vain ajatellut koko asiaa. Kun vihdoin kiinnostuin aiheesta, tulen päivä päivältä varmemmaksi siitä, että se on ainoa oikea polku - ainakin minulle. Muutama vuosi sitten en olisi koskaan voinut kuvitellakaan, kuinka paljon väkivaltaa ja kipua, surua ja hyväksikäyttöä sekä kuolemaa vaatii esimerkiksi lasillinen maitoa. Onneksi nämä asiat alkavat pikkuhiljaa tulemaan enemmän ja enemmän ihmisten tietoisuuteen.MIKSI ITSE HALUAN VALITA VEGAANISEN RUOKAVALION?


PAHOINVOINTI
Viimeinen niitti sille, että aloin pikkuhiljaa siirtymään vegaaniseen ruokavalioon oli se, että aloin voida sekä henkisesti että fyysisesti pahoin, kun joko söin eläintä/jotain eläinperäistä tai luin/katsoin videoita nykyisestä tehotuotannosta. Minua oksetti, itketti, suretti ja ahdisti. Tämä alkoi käydä sietämättömäksi ja vallata ajatuksiani yhä enemmän ja enemmän. En halua sellaista negatiivista energiaa omaan elämääni.

Yksi pysähdyttävä lause, jonka näin, oli : "Söisitkö koirasi jos se maistuisi samalta kuin sika?"
TERVEYS
Monipuolisella kasvisruokavaliolla on mahdollista saavuttaa useita terveyshyötyjä. On tutkittu, että usein vegaanisessa ruokavaliossa vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuitujen saanti on runsaampaa kuin sekaruokavaliossa. Vegaaniruoassa on myös vähemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin sekaruoassa ja taas enemmän suositeltavia hyviä (tyydyttymättömiä) rasvoja.

Haluan syödä puhtaasti, käyttää tuoreita raaka-aineita ja välttää liikaa ruoan käsittelyä. Koen, että vegaanisessa ruokavaliossa tämä on ehkä helpompaa kuin sekaruokavaliossa. Joidenkin tutkimusten mukaan vegaanit elävät huomattavasti pidempään kuin sekasyöjät. Ravitsemusasiantuntijat kehottavat syömään enemmän kasviksia ja syöpäjärjestöt kehottavat syömään vähemmän lihaa.

Moni ajattelee lihan, kalan, kananmunien tai maitotuotteiden olevan välttämättömiä terveydelle. Tämä on kuitenkin täysin väärä käsitys. Mikään näistä ei ole terveyden kannalta tarpeellista, koska kaikki tarvittavat ravintoaineet voi saada myös vegaanisesta ruokavaliosta. Itseasiassa terveellisesti koostettu ja monipuolinen kasvisruoka ylläpitää ja edistää terveyttä huomattavasti. Runsas lihansyönti ja muiden eläinkunnan tuotteiden kulutus yhdistetään moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, moniin syöpiin ja kakkostyypin diabetekseen.

Sitten lempiaiheeni maito. Lehmänmaito on luonnotonta ravintoa ihmiselle, eikä se edes ole terveellistä, kuten väitetään. Suomalaiset saavat ravinnosta kalsiumia keskimäärin yli tarpeensa ja suurin osa kalsiumista saadaan maitotuotteista. Monissa kulttuureissa maitoa ei käytetä lainkaan, mutta ihmiset pärjäävät silti mainiosti ja heillä on vahvat luut. Kalsiumia kun saa paljon luonnollisemmistakin lähteistä, kuin vasikalle tarkoitetusta lehmänmaidosta. Ihminen on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa aikuisenakin ja vielä toisen lajin maitoa.

Koen myös, että henkinen terveyteni on paremmalla pohjalla syödessäni vegaanisesti. Oloni on parempi ja rauhallisempi, kun teen eettisesti ja ekologisesti parempia valintoja.

YMPÄRISTÖ
Vegaanin hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin sekaruokavaliota noudattavan.

Jatkuvasti kasvavalla lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotannolla on hyvin suora vaikutus ilmastonmuutokseen. Merenpinnan ja lämpötilojen nousu, jäätiköiden ja jäävuorien sulaminen, muuttuvat merivirrat ja säämallit.. ne ovat vakava uhka joka ihmiskunnan on kohdattava. Karjankasvatus on suuremmin vastuussa ilmastonmuutoksesta kuin esimerkiksi liikenne. Eläintuotannossa syntyvän lannan ravinteet pääsevät maaperään ja vesistöihin aiheuttaen rehevöitymistä ja pohjavesien saastumista. Koko maailman maa-alasta lähes puolet on karjan tai rehutuotannon käytössä. Lähes 80% Amazonin sademetsistä on jo kaadettu eläinten laidunmaaksi.

Ilmastonmuutoksen pahentamisen lisäksi eläintuotanto heikentää ruokaturvaa. Juuri tälläkin hetkellä joka seitsemäs maapallon ihminen näkee nälkää. Jos vilja syötettäisiin ihmisille eikä kierrätettäisi eläinten kautta, nykyisellä peltoalalla pystyttäisiin ruokkimaan jopa 9 miljardia ihmistä. Jos kaikki tuotettu ruoka käytettäisiin ihmisten ravinnoksi, maailmassa olisi jopa kaksinkertainen määrä ruokaa nykyiseen verrattuna. Ihmisravinnoksi kelpaavan ruoan kierrättäminen eläinten kautta on täysin turhaa luonnonvarojen tuhlaamista ja jopa idioottimaisen tyhmää.

Nykymuotoinen kalastus tulee tyhjentämään valtameret täysin merenelävistä vuoteen 2048 mennessä. Mieti hetki, miten se tulee vaikuttamaan koko ekosysteemiin.

ELÄINTEN OIKEUDET
En halua lähestyä maailmaa ihmiskeskeisesti. En halua ajatella, että ihmiset ovat kaiken muun elollisen yläpuolella. Minusta se ei tunnu oikealle. Haluan ajatella, että ihminen on vain yksi laji muiden joukossa, ei kaikkien muiden lajien yläpuolella. Ihmisillä on yksi erityislaatuinen kyky, nimittäin moraalinen ajattelu. Miksi emme käytä tätä kykyä suhteessa muihin eläimiin? Onko se, miten me kohtelemme muita tietoisia ja tuntevia olentoja, moraalisesti oikein?

En pystyisi ikinä itse tappamaan tervettä eläintä, enkä halua vaatia ketään muutakaan tekemään sitä puolestani. En halua käyttää eläimiä hyväkseni vain omien makumieltymysteni ja tottumusteni takia. Minun tapauksessani kyseessä on ehkä suuremmalta osin tottumiskysymys, sillä en ole ikinä pitänyt kovinkaan paljon punaisen lihan mausta ja toisaalta taas kana tai kala eivät maistu mielestäni NIIN hyviltä, etten voisi yhtä hyvin korvata niitä jollain kasviperäisellä tuotteella. Kyse oli siis vain siitä, että olin tottunut syömään niitä (ja luulin vegaanisen ruokavalion vaativan erityisen paljon vaivaa). Onneksi tottumuksia voi muuttaa, jos itse haluaa.

Eläimet ovat tuntevia ja ajattelevia olentoja. Ne kykenevät kokemaan olemassaolonsa jonkinlaisena ja omaavat laajan tunneskaalan ja luultavasti monia ihmisille täysin tuntemattomia tunteiden muotoja. En halua tukea ajattelutapaa, jossa eläinten tarkoitus on tuottaa ihmisille taloudellista ja ravinnollista hyötyä. Varsinkaan kun se tehdään niin raa'alla tavalla. Nykyisin tuotannossa käytettäviä eläimiä kasvatetaan teollisissa oloissa ja tilakoot ovat entistä suurempia. Sen seurauksena yksilöllinen hoito on vähäistä tai olematonta. Liikkumattomuuden ja jalostamisen vuoksi useat sairaudet ovat yleistyneet. Eläimet eivät pysty elämään lajityypillisellä tavallaan. Tehotuotannossa eläinten arvo mitataan tuotantokyvyssä.

Suomessa teurastetaan vuosittain noin kaksi miljoonaa sikaa. Sikoja pidetään ryhmäkarsinoissa, joissa yhtä satakiloista sikaa kohden tilaa on alle neliömetri. Virikkeettömät ja ahtaat tilat aiheuttavat sioille stressiä ja stressi taas saa ne mm. puremaan toistensa häntiä. Useimmissa sikaloissa emakot pidetään porsimisen ja siemennyksen ajan karsinoissa, joissa ne eivät mahdu edes kääntymään ympäri. Tämä tarkoittaa sitä, että ne viettävät vuodesta noin puolet tällaisessa tilassa.

Vuosittain Suomessa teurastetaan noin 55 miljoonaa broileria ja määrä on kasvussa koko ajan. Broilerituotannossa käytetään nopeasti kasvavaa "hybridikanaa", joka on aikaansaatu äärimmäisellä jalostuksella. Broilerit kasvatetaan valtavan suurissa ryhmissä isoissa halleissa ja teurastetaan noin 5 viikon ikäisinä. Hallissa pidetään valot päällä suurimman osan vuorokaudesta, jotta linnut söisivät mahdollisimman paljon. Niiden lihasmassa kasvaa niin nopeasti, että jalat eivät kestä enää vartalon painoa.

Munantuotannossa Suomessa on noin kolme miljoonaa kanaa. Kanojen olot ovat usein ahtaita, mikä johtaa esimerkiksi siihen, että ne alkavat nokkia toisiaan. Munijakanat teurastetaan noin puolentoista vuoden ikäisinä. Munantuotannossa syntyneet kukonpojat tapetaan pian kuoriutumisen jälkeen joko kaasulla tai silppurilla, sillä niistä ei saada taloudellista hyötyä.

Maidontuotanto on erottamattomasti sidoksissa lihantuotantoon, sillä suurin osa naudanlihasta on peräisin lypsykarjatiloilta. Lehmät teurastetaan noin viiden vuoden iässä, vaikka niiden luontainen elinikä olisi noin 20 vuotta. Kuten ihmisetkin, lehmät tuottavat maitoa jälkeläisilleen. Jotta maidontuotanto saadaan pidettyä jatkuvana, lehmän pitää poikia joka vuosi, joten useimmiten ne saatetaan tiineiksi keinosiemennyksellä. Luontaisesti lehmä imettäisi vasikkaansa vajaan vuoden, mutta maitoteollisuus vie tämän mahdollisuuden lehmältä, koska maito halutaan ihmisten juotavaksi. Vasikat erotetaan äideistään yleensä melkein heti syntymän jälkeen. Maidontuotantoa varten kasvatettavat lehmävasikat jätetään eloon. Niille koituu sama kohtalo (eli jatkuva raskauskierre ja lypsylehmänä elo) kuin äideilleen 18-24 kuukauden ikäisinä.Sonnivasikat teurastetaan noin 1-2 vuoden ikäisinä, osa niistä kuitenkin jätetään siitossonneiksi.

Suomessa eläinten teurastaminen on keskitetty yhä harvempiin teurastamoihin, joka tarkoittaa sitä, että eläinten matka teurastamolle saattaa kestää useita tunteja. Se stressaa eläimiä ja osa voi kuolla jo matkan aikana esimerkiksi vedenpuutteeseen, kuumuuteen tai jäädessään muiden jalkoihin. Lastaus- ja purkuvaiheessa saatetaan käyttää hakkaamista, potkimista ja sähköpiiskaa.

Maailman meret ovat monin paikoin ylikalastettuja ja useat lajit ovat lähellä sukupuuttoa. Kalastuksen "sivutuotteena" kuolee myös esimerkiksi delfiinejä, merilintuja ja kilpikonnia. Yhden katkarapukilon pyytämisessä on saattanut kuolla turhaan jopa 10 kiloa muita lajeja.

Suurin osa meistä kuluttajista ei koskaan näe syömiään eläimiä, eikä ajattele, miten ruoka päätyy pöytään. Nykyihmiset ovat usein aika vieraantuneita siitä, miten ruoka tuotetaan. Ehkä juuri tästä syystä eläinten kärsimyksestä on helppoa olla välittämättä. Juuri siksi minusta tietoisuuden levittäminen on ensiarvoisen tärkeää. Näillä kirjoituksilla en halua pönkittää omaa egoani tai viestittää kenellekkään, että olisin parempi ihminen kuin muut. Koska en ole. En halua aiheuttaa mielipahaa tai tuomita. Haluan lisätä ihmisten tietoisuutta. Haluan rohkaista ihmisiä ajattelemaan syvemmin ja punnitsemaan omia valintojaa.Minulla on unelma. Unelma tehdä maailmasta parempi paikka. Yksin en siihen pysty, mutta omilla valinnoillani voin silti vaikuttaa edes hitusen. Ehkä sinäkin?- Susanna

15 kommenttia:

 1. oot selvästi viettänyt paljon aikaa tän postausken äärellä, kiitos tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä! Sanottavaakin olisi ollut niin paljon enemmän kuin tämä, mutta yritin tiivistää edes jotenkin kohtuulliseen pituuteen ;)

   Poista
 2. Kiitos paljon tästä postauksesta! Tekstin faktat ovat minulle tuttuja opiskelun ja kiinnostuksen kautta - ja noudatankin suunnilleen vegaania ruokavaliota.

  Puhuit tuossa tietoisuuden lisäämisestä. On totta, että moni ihminen on täysin vieraantunut siitä, mistä ruoka tulee, mutta täytyy sanoa, että valitettavan moni ihminen, joka tuntee faktat esim. lihansyönnin vaikutuksesta ympäristöön, syö silti lihaa. Ihmisten tottumuksien muuttaminen on niin hankalaa. Lihansyönti on syvällä kulttuurissamme.

  On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että aiheesta puhutaan ja sitä tuodaan jatkuvasti esille. Ehkä sen avulla monet tekisivät edes hitusen parempia päätöksiä elämässään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Krissu ja hienoa kuulla :)

   Totta, on myös ihmisiä jotka eivät vain välitä tai haluavat tietoisesti sulkea silmänsä aiheelta.. Mutta vielä on myös paljon ihmisiä jotka eivät oikeasti tiedä. Onneksi esimerkiksi eläinoikeus-asiat ovat viime aikoina olleet paljon julkisuudessa "yleisessä mediassa", niin että ne ovat tavoittaneet myös niitä, jotka eivät seuraa kyseisiä asioita muuten aktiivisesti. Tämä juuri on mielestäni tärkeää tietoisuuden levittämistä! :)

   Totta, aiheesta pitää uskaltaa puhua, ihmisten asenteet eivät muuten ikinä muutu :)

   Poista
 3. Entäpä metsästys? Ei ole tarkoitus olma ilkeä yms, mutta itse kun olen metsästystä harrastanu yli 5 vuotta. Niin sehän on aivan eriasia kun kotieläimet jotka teurastetaan teurastamoissa.eikä niiden maitoa käytetä joten... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainenhan itse määrittelee itselleen mikä on omasta mielestä hyväksyttävää tai fiksua ja miltä kantilta asiaa haluaa katsoa :) Metsästys tosiaan on aivan eri asia kuin tehotuotanto, eikä kuormita esimerkiksi ympäristöä samalla tavalla. Jos taas katsotaan eläinoikeuksien kannalta, niin metsäneläimetkin ovat tuntevia, arvokkaita olentoja, joilla on yhtälailla oikeus elää kuin ihmisilläkin.

   Poista
 4. Lihansyönnin epäeettisyyttä useimpien moraalijärjestelmien osalta ei voi kiistää, siinä olet siis oikeassa. Et kuitenkaan esitä kovin vahvoja perusteita sille, miksi veganismiin vaihtaminen vähentäisi päästöjä.

  Tuoreen tutkimuksen mukaan monilla yleisillä vihanneksilla on paljon suurempi hiilijalanjälki kaloria kohden, kuin yleisillä lihatuotteilla. Avainsana tässä on kaloria kohden. Tarvitaan siis suhteessa enemmän ruokaa ihmistä kohden (joka puolestaan vaatii enemmän resursseja koko tuotantoketjun osalta), jotta jokaisen normaalin elämän ylläpitämiseksi vaadittava kalorimäärä täyttyy.

  Pointtina ei siis suinkaan ole ympäristön suojelun kannalta syödä terveellisemmin, vaan yksinkertaisesti syödä vähemmän ihan tavallista ruokaa. Tällä saataisiin myös maapalloa vaivaava liikalihavuus kuriin.

  Lopussa tietoni lähde. Suosittelisin sisällyttämään niitä myös blogikirjoitukseen, jos tarkoituksena on oikeasti lisätä ihmisten tietoisuutta, eikä vain haaveilla paremmasta maailmasta.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151214130727.htm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään käytetään valtava määrä maailman pinta-alasta ja resursseista, siihen että kasvatetaan ensin ruokaa eläimille, jotta voimme sitten myöhemmin syödä ne eläimet, kun yhtä hyvin voisimme keskittyä syömään sitä ensiksi kasvatettua. Esimerkiksi Suomen peltoalasta 80% prosenttia on rehu- ja eläintuotannon käytössä. Kannattaa lukea esimerkiksi tämä artikkeli:
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/vegaia/artikkelit/elaintuotteiden-kaytto-tuhlaa-aiheetta-luonnonvaroja

   "Lihaksi kasvateut eläimet tarvitsevat ruokaa ja vettä kasvaakseen mahdollisimman isoiksi. Kaikki lihateollisuuteen käytettävä ruoka ja vesi pystyisivät ravitsemaan koko maailman ihmiset ja enemmänkin. Yhdysvalloissa 70% kasvatetusta viljasta käytetään karjan ravitsemiseen."
   http://www.chooseveg.com/environment

   Suosittelisin katsomaan myös esimerkiksi dokumentin nimeltä Cowspiracy.

   Mikä on mielestäsi "ihan tavallista ruokaa"? Onko vegaaniruoka epätavallista?

   Taidankin tutustua itse aiheeseen paremmin, jospa saisin jotain ymmärrystä sinunkin pointillesi :) Siihen asti, aion todellakin haaveilla paremmasta maailmasta <3

   Poista
  2. Tavallisella ruualla tarkoitin sitä, ettei mitään ravinnoksi kelpaavaa tietoisesti jätetä syömättä. Se ei ollut kuitenkaan kommenttini pointti.

   On ihan totta, että ruoan "kierrättämisessä" rehusta eläimiksi ei ole kovinkaan paljon järkeä, sillä hyötysuhde on silloin heikompi ihan kuten linkkaamasi artikkelikin toteaa. En myöskään väitä, etteikö lihansyönnin vähentäminen olisi jo jossain määrin merkittävää ilmaston kannalta.

   Varsinainen ongelma on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Eläimille syötetään rehua, joka on luonnollisesti yksipuoleista ja mahdollisimman halvalla tuotettua. Suuret, systemaattiset rehuntuotantoalueet mahdollistavat juuri sen, että eläimiäkin voidaan kasvattaa runsaasti.

   Oletetaan, että lihantuotanto lakkautetaan maailmasta kokonaan. Ihmisille ei voi kuitenkaan syöttää pelkkää rehua. Kuten blogissasikin mainitset, "Monipuolisella kasvisruokavaliolla on mahdollista saavuttaa useita terveyshyötyjä." Nämä pellot pitää siis viljellä uudelleen käyttäen monipuolisesti erilaisia kasveja, joita syömällä ihmiset pysyvät terveenä ja jaksavat.

   Useamman eri kasvin viljely on paljon vaikeampaa, kuin pelkästään yhden tai kahden. Jotta tätä kasvisravintoa saadaan tuotetuksi sama kalorimäärä, kuin eläinten kasvatuksella ja teurastamisella saataisiin, päästöt nousevat jälleen. Arvailun varaan jää, ovatko lopulliset päästöt juurikaan nykyistä pienemmät.

   Oletetaan, ettei edellisilläkään seikoilla olisi väliä, vaan rehulla tosiaan voitaisiin ruokkia koko maapallo. Tällöin kuvioon tulevat muut seikat, kuten logistiikka, jotka on otettava huomioon.

   Vihanneksissa on paljon vähemmän kaloreita per tilavuusyksikkö, kuin esimerkiksi lihassa. Ruokaa joudutaan siten kuljettamaan ympäri maapallon huomattavasti enemmän, joka johtaa jälleen suureneviin päästöihin. Kuten tiedetään, kylmässä ja pohjoisessa Suomessa on luonnostaan mahdotonta, ja täysin järjetöntä yrittää mittavissa määrin kasvihuoneiden avulla kasvattaa trooppisia hedelmiä. Saharan autiomaassa puolestaan ei kasva juuri mikään. Olisi naiivia ajatella, että nälänhätä ratkeaisi noin vain siirtymällä kasvisruokavalioon, kuten linkittämässäsi artikkelissa mainitaan.

   Tiivistetysti tämän perusteella voisin siis todeta, että eläimien massateurastus ruuaksi todellakin on ongelma. Silti veganismia ei voida täysin ongelmitta pitää yksiselitteisenä ratkaisuna nälänhätään ja ilmastonmuutokseen.

   Ratkaisut on löydettävä jostain aivan muualta. Ainoa keino on keksiä, kuinka voidaan tuottaa riittävästi terveellistä, ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa lähellä ihmisiä. Geenimanipulaation mahdollistaisi kasvien kasvattamisen lähellä huolimatta maaperästä, ilmastosta ja tuholaisista. Laboratoriokasvatettu liha on myös mielenkiintoinen konsepti, mutta on toistaiseksi liian kallista pystyäkseen kilpailemaan orgaanisesti kasvaneen lihan kanssa.

   Poista
  3. Tässä on yksi hyvä ja tuore artikkeli, johon törmäsin muutama päivä sitten:
   http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/tutkimustuloksille-tyrmays-kasvikset-eivat-ole-sittenkaan-pahoja-ymparistolle-lehtisalaatti-on-vain-paha-esimerkki-6239746

   Poista
 5. Loistava kirjoitus! Tässä on juuri niitä samoja pointteja, joita itsekin tulee useasti pohdittua. Luulen, että eläinperäisten tuotteiden syönti on enimmäkseen mukavuuskysymys, sillä vegaaninen ruokavalio tuntuu varmasti monen mielestä työläältä ja vaatisi ruokatottumusten laittamista uuteen uskoon. En usko että kovinkaan moni pystyy enää nykyaikana elämään täysin pimennossa siitä, mitä tehotuotantotiloilla tapahtuu, joten moni päättää yksinkertaisesti vain olla ajattelematta sitä. Onneksi näistä teemoista tulee jatkuvasti myös loistavia dokkareita, kunpa vain yhä useampi myös katsoisi ne!

  Itse syön enimmäkseen kasvispainotteisesti, mutta kuitenkin välillä myös kanaa ja kalaa. Punaisesta lihasta en ole koskaan juurikaan pitänyt, joten sen syönti on ollut helppo jättää pois, ja huomaan pikkuhiljaa vähentäneeni myös muita eläinperäisiä tuotteita, viimeisimpänä maitotuotteet. Varsinkin tuo avopuolisoni on viime aikoina innostunut kokkailemaan quornia ja ostamaan mm. riisimaitoa, joten on helpompaa siirtyä pikkuhiljaa vegaaisempaan ruokavalioon, kun toinenkin on samoilla linjoilla. :) En tosin tiedä, voisinko koskaan luopua kokonaan kalasta, mutta pyrin minimoimaan "haitat" ostamalla aina MSC-merkittyä kalaa ja katkarapuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ave <3 Hienoa kuulla että itsekin pohdit samankaltaisia asioita :) Totta, me nykyihmiset olemme niin mukavuudenhaluisia ja tavallaan "muutoksenvastaisia" että ei mitään järkeä!

   Mä olen sitä mieltä että jokainen pienikin askel on askel eteenpäin ja jokainen itse tietää ja päättää mikä sopii omaan elämään ja omaan ajatusmaailmaan. Enhän ole itsekään vielä täysin vegaani, vaikkakin kovasti siihen suuntaan tietoisesti pyrin :) On totta, että on helpompaa jos koko talous on edes suhteellisen samoilla linjoilla! Onneksi meilläkin mieheni kanssa on aika samanlainen ajatusmaailma näistä asioista, ja syömme paljon samoja ruokia :)

   Poista
 6. Hei! Todella hyvä kirjoitus tämä! Olen kyllä kaikesta tuosta sun kanssa samoilla linjoilla, ja on mukavaa, että sattumalta löysin tähän postaukseen ja blogiisi muutenkin. Olen itse vasta herännyt tähän asiaan – itse asiassa tasan viikko sitten (vasta) eksyin dataillessani sattumalta veganismiin liittyviin videoihin ja kirjoituksiin, ja siitä asti olen kaivanut asiasta lisää tietoa ja alkanut yhä enemmän kiinnostua vegaaniksi ryhtymisestä. Kyllähän ajatus mm. kalasta, kermasta, juustosta ja pippuripihvistä tuntuu pelottavalta, koska olen viime viikkoon asti nauttinut niiden syömisestä niin paljon. Mutta jos vanhojen lempiruokien vaihtamisella vegaanisiin, uusiin makuihin pystyn vaikuttamaan edes oman osani verran ympäristöön, nälänhätään, maailman raakuuksiin ja vieläpä omaan henkiseen ja fyysiseen terveyteeni, niin miksi en niin tekisi. Samalla ihmettelen, miten en aiemmin ole perehtynyt näihin asioihin – mutta en vain ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, mistä olen nämä päivät ollut hiukan hämmentynyt. Olen siis samaa mieltä myös siitä, että nimenomaan tietoisuutta ja faktoja eläintuotteiden käytön vaikutuksista tulisi levittää: itse en ainakaan vielä viikko sitten vain yksinkertaisesti tiennyt/tajunnut tekeväni väärin omia arvojani kohtaan. Parempi "herätä" kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan, vaikka olenkin vielä aika pihalla tästä kaikesta :)

  Oho, tulikin yhtäkkiä paljon pitempi kommentti kuin piti :D Pointtini kuitenkin oli se, että on kiva löytää vertaistukea :) Omassa lähipiirissäni ei muita veganismista kiinnostuneita ainakaan tällä hetkellä tietääkseni ole, joten on hyvä löytää samantapaisesti tästä asiasta ajattelevia edes näin netin kautta! Jään seurailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Minde! Kiva että löysit tänne :) Vegaaniksi siirtymisestä ei mun mielestä kannata ottaa paineita jos asia vähänkään hirvittää, vaihtaa vaikka pikkuhiljaa suosimiaan tuotteita vegaanisiksi ja kokeilee rauhassa :) Sama juttu oli oikeastaan minulla, kun otin asioista kunnolla selvää, mietin miten ihmeessä en ollut tehnyt sitä aikaisemmin! Mutta tosiaan, parempi myöhään kuin ei milloinkaan :) Tosi hienoa, että olet kiinnostunut aiheesta ja valmis ehkä luopumaan joistain omista herkuista ympäristön ja eläintenoikeuksien tähden <3 Ja tosiaan, ei tämä oikeastaan mitään luopumista ole, kaupat ovat nykyään niin pullollaan jo vegaanituotteita että täytyy vain löytää sieltä omat uudet lempparit :) Eikä kannata ottaa liian suuria paineita, kyllä minäkin esimerkiksi silloin tällöin vielä ostan vaikkapa maitojäätelön jos oikein kovasti tekee mieli! Mielestäni kannattaa keskittyä enemmän kokonaisuuteen, ainakin aluksi. Tsemppiä sulle kovasti <3

   Poista
  2. Jep, vanhojen lemppariruokien tilalle voi tulla vaikka mitä hyvää, mistä ei ole ennen edes välttämättä tiennyt! Ja kiitos kannustavista sanoistasi :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3