I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

perjantai 11. maaliskuuta 2016

HERKULLINEN JA RAVINTORIKAS HARRASTUS


Olen viime aikoina harjoitellut idättämistä, joka on siis minulle vielä aivan uusi asia, vaikkakin ollut mielessä jo pidempään. Aloitin idättämisen mung-pavuista, jotka ovatkin hyvin helppoja idätettäviä. Olinkin melkein hämmästynyt, miten helppoa idätys on ja miten hyvin jopa minä onnistuin siinä! Olenkin idättänyt jo monen monta satsia herkullisia ituja.  Kaupassa valmiit idut ovat mielestäni melko kalliita, joten lompakkokin kiittää, että vihdoin aloitin tämän "harrastuksen".

Mung-papujen idut ovat hyvin proteiinirikkaita ja sisältävät kivennäisaineita ja E- ja C-vitamiinia. Maku on kivan mieto ja hernemäinen.Mung-papujen idätys oli siis hyvin helppoa, itse toteutin sen suurinpiirtein näin:


  1. Huuhtelin pavut ja liotin niitä huoneenlämpöisessä vedessä yön yli. 
  2. Huuhtelin liotetut pavut useaan kertaan viileällä vedellä.
  3. Laitoin pavut idätysastiaan (ostin itse idätysastian Ekolosta täältä, mutta idätysastiaksi sopii myös esimerkiksi lasipurkki, jonka suuaukko peitetään harsolla/harvalla kankaalla ja olen myös kuullut ihmisten käyttävän esimerkiksi proteiinisheikkereitä). Purkki laitetaan suupuoli alaspäin noin 45 asteen kulmaan, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja pavut saavat ilmaa. Kätevin paikka purkille on astiankuivauskaapin alahylly. Kaapissa idut pysyvät myös pimeässä, jossa ne käsittääkseni kannattaakin idättää. 
  4. Huuhtelin papuja noin 3-4 kertaa päivässä viileällä vedellä. 
  5. Omat ituni olivat valmiita parissa päivässä.  


Ituja ei kannata syödä liian aikaisin, sillä silloin kaikki ravintoaineet eivät ole vielä ehtineet muodostua. Liian pitkä idätysaika on myös haitaksi, sillä siemenet alkavat kasvaessaan käyttää ravintoaineita oman kasvunsa jatkamiseen. Lisäksi liian pitkään idätetyt idut voivat maistua karvailta. Maksimikokoon kasvaneet idut säilyvät jääkaapissa 1-6 päivää. Ituja tulee huuhdella vielä aina ennen syömistä.
Pähkinöissä, siemenissä, pavuissa ja jyvissä on huikeat määrät ravintoaineita. Idätys käynnistää näissä terveyspommeissa prosesseja, joiden seurauksena vitamiinien määrä kasvaa entisestään ja ravintoaineet muuttuvat ihmisen elimistölle edullisempaan, paremmin sulavaan muotoon, jolloin pystymme siis käyttämään ravintoaineet vielä paremmin hyödyksemme. Palkokasveissa ja pavuissa on hirmuinen määrä proteiinia, joka muuttuu idätyksessä helpommin sulavaan muotoon. Idut sisältävät mm. kuituja, antioksidantteja, hyviä hiilihydraatteja ja lehtivihreää.Idätättekö te omassa keittiössänne ja jos, niin mitä kaikkea? :)

- Susanna

2 kommenttia:

  1. Ituja tulee idätettyä säännöllisen epäsäännöllisesti. Eilen valmistui viimeisin satsi, auringonkukansiemeniä, mungpapuja, vihreitä linssejä ja sinimailasta. Ei taida silti huomista nähdä, sen verran hyvää salaattia tuon on rouskutella menemään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3