I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

KAIKKIEN LEMPIKOTITYÖ - TISKAAMINENTiskaus - varmasti kaikkien lempipuuhaa, vai mitä ;) Itseasiassa itse _välillä_ nautin käsin tiskaamisesta, sen voi ottaa vähän kuin meditaation kannalta. Voi rauhassa vain seisoskella ja puunata tiskejä, eikä tarvitse ajatella mitään. Aina siihen ei kuitenkaan riitä fiilistä. Fiilistä tai ei, tiskaaminen kuitenkin täytyy hoitaa, tavalla tai toisella.

Sain Ecobellalta muutamia ekologisempia tiskiaineita testiin. Käsitiskiaineen olenkin vaihtanut ekologisempaan malliin jo vuosia sitten, mutta konetiskiaine on vaihtunut vasta tämän kokeilun myötä. Tämä siksi, että olen vierastanut ekologisten konetiskiaineiden korkeita hintoja. Tajusin (vihdoin!) kuitenkin, että puolikas tabletti riittää aivan hyvin koneelliseen astioita, joten näin ollen hintahan jo puolittuu.

EKOS konetiskiainetabletti 

 • 25 kappaleen paketti maksaa Ecobellalla 11,90. Tästä siis riittää hyvin 50 pesukertaan kun käyttää vain puolikkaan tabletin yhteen koneelliseen. 
 • Biohajoava, ei synteettisiä hajusteita tai väriaineita.
 • Raikas tuoksu tulee sitruunan, eukalyptuksen ja mintun eteerisistä öljyistä. 
 • Luonnollinen natriumsitraatti tekee astioista säihkyvän puhtaita. 
 • Sopii käytettäväksi myös alhaisissa lämpötiloissa ja pikaohjelmilla. Pesen joskus astiat tällä pikaohjelmalla (meidän koneessa 30min) ja puolikkaalla tabletilla, pesutulos on ollut ihan yhtä hyvä kuin pidemmälläkin ohjelmalla. 
 • Ei eläinkokeita (ICEA ja Cruelty Free -sertifioinnit).
 • Ilmeisesti tätä ei myydä Suomessa (ainakaan verkossa) muualla kuin Ecobellalla(?). Ainakaan en löytänyt tuotteesta mitään tietoja muualta Suomeksi ja tämä vähän häiritsi minua. Haluaisiko joku INCI-mestari valottaa, mitä kaikkea tämä noin niinkuin suomeksi sisältää? 

INCI: sodium citrate, sodium carbonate peroxide, sodium carbonate, sodium silicate, sodium sulfate, citrid acid, sodium chloride, tetrasodium iminodisuccinate, trisodium dicarboxymethyl alaninate, TAED, poliphosphonic acid sodium salt, sodium bicarbonate, laureth-7, protease, sodium polyaspartate, amylase, eucalyptus globulus leaf oil, mentha arvensis leaf oil, limoneneMUMMI JA MINÄ astianpesuaine / sitruunasooda

 • 500ml
 • Ecobellalla nyt tarjouksessa 8,90 (normaalisti 10,90).
 • Sitruunasoodan lisäksi löytyy myös polkkakarkki ja mansikkamarenki.
 • Irrottaa tehokkaasti lian ja rasvan. 
 • Ei vaahtoa juuri lainkaan. 
 • Ei ärsytä herkkää ihoa ja sopii siksi useimmille allergikoille. 
 • Valmistettu kasviperäisistä, uusiutuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luontoon 100%. 
 • Ei eläinkokeita, vegaaninen. 
 • Mummi ja minä -pesuaineet eivät sisällä zeoliittiä, fosfaattia, keinotekoisia väri-, hajuste- tai säilöntäaineita. 
 • Kotimainen, valmistetaan Suomessa. 
 • Kauniit pakkaukset. Sopivat hyvin jopa lahjoiksi ja pieniksi viemisiksi. Näin kauniille pakkauksille toivoisi kuitenkin jonkinlaisen täyttömahdollisuuden, millaista ilmeisesti Mummi ja Minä -merkillä ei ole(?). 
Paljon on kiistelty siitä, kumpi on taloudellisempaa tai ekologisempaa, käsin vai koneella tiskaaminen. Kovasti väitetään, että koneella tiskaaminen vie huomattavasti vähemmän vettä. Mielestäni tämä riippuu kuitenkin hyvin paljon tiskaustavasta. Itse käytän sekä konetta että tiskaan käsin, fiiliksen, tiskimäärän, ajan ja väsymyksen mukaan ;)

Ota huomioon käsin tiskatessa:

 • Jos tiskattavaa on vähän, koko tiskiallasta ei todellakaan tarvitse täyttää vedellä. Pienempikin määrä riittää. 
 • Itse teen usein niin, että lasken ensin pienen määrän vettä tiskialtaan pohjalle, jossa tiskaan haarukat, veitset ja lusikat. Huuhtelen ne juoksevan veden alla, jolloin tulee suoritettua kaksi toimintoa yhdellä kertaa; välineiden huuhtelu ja loppujen tiskivesien valuttaminen. 
 • Käsin tiskatessa kannattaa käyttää käsineitä, sillä tiskiaineet (luonnollisetkin) voivat ärsyttää tai kuivattaa käsien ihoa. 
 • Tiskiharjoissa kannattaa suosia malleja, mihin voi vaihtaa harjaosan. Näin jätettä syntyy huomattavasti vähemmän, kun ei joka kerta tarvitse ostaa kokonaan uutta tiskiharjaa. 


Ota huomioon koneella tiskatessa:

 • Pese aina täysiä koneellisia. 
 • Astioita EI tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittoa, silloinhan tavallaan peset astiat kahteen kertaan, joka on täysin turhaa! Ruoantähteet tietenkin poistetaan ennen astioiden koneeseen laittamista. 


- Susanna

*Tiskiaineet saatu Ecobellalta

6 kommenttia:

 1. Mummi ja Minä pesuaineet ovat kyllä todella ihania :) Harmikseni vain lopettivat lakritsin tuoksuisten aineiden valmistuksen. :/ Tutun näköinen tuo ekosin konetiskiainetabletti paketti ja tosiaan hyvin riittää tableteissa usein puolikaskin, tällä tapaa mekin säästämme rahaa aika paljon ja paketti kestää piiiitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin luinkin jostain että lakritsin tuoksuiset lopetettiin, miksiköhän? :( Joo, itsekin oon käyttänyt nyt koko ajan vain puolikkaita tabletteja. Vaikka kone on ollut välillä aivan täysi ja astiat todella likaisia, silti puolikkaalla tabletilla on tullut hyvä pesutulos :)

   Poista
 2. Onpas sulla ihania kuvia! Oli pakko lisätä Bloglovinin lukulistalle ☺

  Lisäksi haluaisin haastaa sinut:http://kissapedonviikset.blogspot.fi/2016/05/haastan.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Emmi ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi <3 Kiitos myös haasteesta!

   Poista
 3. Heh, tuli mieleen tuosta, että astianpesukoneeseen laitettavia astioita ei huuhdella, että vieläkin överimpi voi olla. Meillä kyllä huuhdellaan astiat, jos on jotain helposti jämähtäviä aineita eikä olla pesemässä konetta vähään aikaan, mutta suurin osa tavarasta jätetään kyllä huuhtelematta... mutta siis lähipiirissä on vähän vanhempaa polvea, joka esipesee tiskiharjan kanssa melkein kaiken koneeseen laitettavan. Ja silloinkin, kun kone pistetään samantien päälle. o_O En tiedä, onko tämä peruja ajoilta, jolloin astianpesukoneet ovat olleet huomattavasti tehottomampia, vai onko kyseessä joku vanhemman kansan siivousperfektionismi/siisteyshysteriä. Aika älyttömältä se joka tapauksessa tuntuu.

  Mulla on ollut käsitiskiaineena käytössä Maison Bellen ihana omenantuoksuinen tiskiaine. (Sitä olen muuten jäänyt miettimään, että mistä se tuoksu tulee. En ole törmännyt ikinä omenantuoksuiseen luonnonkosmetiikkaan, ja mietin, että saako sitä tuoksua sitten luonnonmukaisesti edes aikaan.) Muutenkin on pitkälti Maison Belleä käytössä, tosin Mummi ja minä on käsisaippuana keittiössä ja joskus mulla oli siltä yleispuhdistusainetta. Se on kyllä hyvin sympaattinen merkki. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, eipä tullut mieleen että joku oikein harjalla tiskaa astiat ennen koneeseen laittoa! Samallahan siinä jo tiskaisi sitten käsin :D Mutta joo, vanhemmalla polvella usein on erilaisia tapoja, mutta yritäpä heille huomauttaa että voisivat siirtyä tähän päivään.. usein on parempi olla vain hiljaa ;)

   Meilläkin on Maison Bellen keittiösuihke käytössä! Tiskiainetta en ole koskaan kokeillutkaan, ehkä ensi kerralla kun pitää tiskiainetta ostaa..

   Mummi ja Minä on kyllä symppis, jo pelkkä nimikin on mun mielestä niin hellyyttävä <3 Ja pullot on niin kauniita!

   Poista

Kiitos kommentistasi <3