I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

maanantai 2. toukokuuta 2016

VAATETEOLLISUUDEN EPÄEETTISYYSMuutama viikko takaperin kirjoitin ekologisemmasta pukeutumisesta (jos juttu meni sinulta ohi tai haluat lukea sen uudelleen, pääset palaamaan siihen tästä). Postauksessa käsittelin vaateteollisuutta lähinnä ympäristön näkökulmasta ja tänään haluaisin palata vaateteollisuus -teemaan enemmän eettisyyden ja ihmisoikeuksien näkökulmasta.Mitä opin vaateteollisuudesta katsottuani silmiä avaavan The True Cost -dokumentin? 

Globalisoitu tuotanto tarkoittaa, että tavaroiden valmistaminen on ulkoistettu maihin, joissa palkkataso on alhainen ja pidetään myös sellaisena. Arvoketjun huipulla olevat päättävät, missä tuotteita valmistetaan ja voivat koska tahansa vaihtaa tehdasta tarvittaessa, esimerkiksi halvempaan. Tämä luo kovat paineet tehtaille. Tehtaiden työturvallisuudesta tinkimisestä on tullut jopa hyväksyttyä nykytoiminnassa.

Pari viikkoa sitten vietettiin kansainvälistä Vaatevallankumous -viikkoa surullisen, 3 vuotta sitten tapahtuneen Rana Plazan onnettomuuden vuoksi. Bangladeshissa sijaitseva Rana Plazan vaatetehdas romahti 24.4.2013. Tehtaan työntekijät olivat huomautelleet rakennuksen huonokuntoisuudesta, mutta heidän huomioitaan ei otettu kuuleviin korviin (sillä se olisi vaatinut lisäkustannuksia) ja heidät pakotettiin jatkamaan työskentelyä tehtaassa. Lopulta tämä maksoi 1133 ihmisen hengen ja yli 2000 ihmisen loukkaantumisen.Monet vaatteet valmistetaan juuri esimerkiksi Bangladeshissa, jossa tuotantokustannukset ovat huippuhalvat eikä ammattiliitoilla ole juurikaan sijaa. Tehtaiden työntekijät tienaavat naurettavan pieniä summia. Maa on arvoketjun pohjalla. Esimerkiksi pikamuodin mestari H&M on yksi suurimmista valmistajista Bangladeshissa. H&M yrittää nykyään kovasti viherpestä imagoaan. Esimerkiksi Vaatevallankumousviikolla H&M:n yritys kääntää kuluttajien katseet omaan kierrätyskampanjaansa oli mielestäni melko mauton tempaus. Kemikaalicocktailin Noora kirjoittikin aiheesta asiallisen postauksen, kannattaa käydä lukaisemassa! Postauksen löydät täältä.Ihmisoikeuksista ei juurikaan välitetä vaateteollisuudessa. Alhaiset palkat, huonot työolosuhteet ja tehdasonnettomuudet taputellaan usein sillä, ettei paikallisilla ole muita vaihtoehtoja. Samalla tarinalla selitellään koko muotialan hyvin kyseenalaista toimintaa. Arviolta yksi kuudesta maailman asukkaasta työskentelee jollain tavalla vaateteollisuudelle, mikä tekee siitä maailman työvoimariippuvaisimman alan. Alhaiset palkat houkuttelevat yrityksiä Bangladeshin kaltaisiin maihin. Tehtaiden työntekijöiden on pakko painaa todella pitkää päivää, eikä heillä usein siltikään ole varaa (saatika aikaa) hoitaa lapsiaan. Jotta he voisivat kouluttaa lapsiaan ja antaa heille paremman tulevaisuuden, äitien on usein pakko jättää lapsensa perheidensä ja ystäviensä kasvatettavaksi. He näkevät omia lapsiaan kerran pari vuodessa. Jos työntekijät tehtaissa vaativat parempia työolosuhteita tai kohtuullisempaa palkkaa, heitä saatetaan pahoinpidellä, joskus hakata jopa kuolemaan saakka.

Harvoin sitä tulee ajatelleeksi vaatekaupassa, miten paljon työtä joku toinen toisella puolella maapalloa on tehnyt vaatteen eteen, kuinka vähän hän on saanut siitä korvausta ja mitä kaikkea tämä koko kokonaisuus on hänelle ja hänen perheelleen aiheuttanut. Onneksi me kaikki voimme tehdä asialle jotain, ja haastankin tämän postauksen myötä kaikki (myös itseni!) miettimään omia kulutustottumuksiaan. Voisiko ehkä ostaa vähemmän? Satsata enemmän laatuun ja kestävyyteen kuin halpaan pikamuotiin? Suosia enemmän kirpputoreja ja muita kierrätystapoja? Kyseenalaistaa ja haastaa vaatteiden valmistajia enemmän? Ottaa selvää, missä ja millaisissa olosuhteissa suosikkimerkkisi vaatteet valmistetaan? Etsiä ehkä uusia, eettisempiä valmistajia ja merkkejä? Suosia enemmän kotimaista tuotantoa? On niin paljon asioita, joita voimme ihan kaikki tehdä (ja varmasti monet teistä jo tekevätkin!). Pienikin askel on jo suunta parempaan <3Psssst! Olen viime aikoina käynyt aika tehokkaasti kaappejani läpi ja ajattelinkin kokeilla, löytäisikö ehkä jotkin vaatteistani / kengistäni / koruistani / sisustustavaroistani uuden kodin tätä kautta, joten blogikirppistä siis tulossa luultavasti muutaman päivän päästä :)

- Susanna

*Lähteenä suurimmaksi osaksi The True Cost (2015) -dokumentti.

9 kommenttia:

 1. Musta on hienoa, että tartut tällaisiin aiheisiin blogissa. :) Tunsin melkoista häpeää, miten en edes osannut kyseenalaistaa H&M:n kierrätyskampanjaa. Se ei kuitenkaan minun silmissäni tehnyt Henkkamaukasta sen parempaa paikkaa, mutta lähtökohtaisesti ilahduin, että vaatteita voi kierrättää fiksusti -mikä sitten ei ilmeisesti pitänytkään ihan niin paikkaansa linkkaamasi Kemikaalicoctail-postauksesta päätellen...

  Vaateteollisuus (monen muun asian ohella) tuntuu melkeinpä tuulimyllyjä vastaan taistelulta, mutta olen siinä samaa mieltä, että on hyvä herätä näihin asioihin ja kyseenalaistaa niitä. Itselläni onkin tavoite nyt pienentää vaatekulutustani. Onneksi ostan suurimman osan vaatteista kuitenkin kirpparilta.

  P.S. Sinulle löytyy haaste blogissa. :) http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2016/05/starlight-blogger-award-nain-ajattelen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen kommentistasi Mulan, pakko sanoa tähän alkuun, että musta on todella hienoa kun jaksat aina kommentoida niin avaavasti, arvostan sitä suuresti <3

   Nykyään saa kyllä olla tarkkana, mihin uskoo ja mihin ei.. itse ainakin olen välillä liiankin höveli ja menen lankaan varmasti monessakin asiassa enkä tajua kaikkea hyvältä kuulostavaa kyseenalaistaa. Luultavasti olisin ajatellut H&M:n kierrätyskampanjasta samoin kuin sinä jollen juuri ennen Vaatevallankumousviikkoa olisi katsonut tuota dokumenttia ja lukenut näistä aiheista paljon!

   Totta, tuulimyllyjä vastaan taistelulta tuntuu monikin asia! Välillä tulee kyllä sellaisia päiviä että itsekin miettii että mitä järkeä on yrittää edes tehdä parempia valintoja, kun kuitenkin tämä maailma jatkaa vain mädäntymistään ja minä olen vain yksi pienen pieni pisara suuressa meressä. Mutta sitten kuulen päässäni taas oman neuvoni "jokainen pienikin askel on kohti parempaa" <3

   Kiva kuulla, että olet miettinyt vaatekulutustasi ja suosit kirppareita :) Mä olen aina, siis ihan pikkutytöstä asti rakastanut pukeutumista ja vaatteita ja kyllä myönnän, että olen varmasti tuottanut niin paljon tekstiilijätettä tähän maailmaan, että pahaa tekee. Kuitenkaan menneisyyttä ei voi muuttaa, joten parempi keskittyä nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Onnekseni mäkin olen koko aikuisikäni ostanut todella ison osan kirppareilta ja esimerkiksi huuto.netistä, joten siitä voin edes tuntea hyvää mieltä!

   Kävinkin jo kurkkaamassa haasteen, suuri kiitos siitä. Tosi kiva, vähän syvällisempiin aiheisiin menevä haaste, tykkään <3

   Poista
  2. Voi kiitos Susanna, mä arvostan myös sun tapaa kommentoida ja ottaa kantaa asioihin tärkeisiin asioihin. :)

   Mä laitoin nyt Netflix-listalle tuon The True Cost -dokkarin. Onneksi pidän nenäliinoja olkkarissa käden ulottuvilla, sillä taidan ollaa samaa sorttia kanssasi tuon herkistymisen puolesta (arvaa kuka itki, kun katsoi Arman Pohjantähden alla kodittomat-jakson).

   Mutta kyllä vain pienetkin teot ratkaisevat, vaikkei se aina tunnu siltä. Ostin tänään (vihdoinkin!) kaupasta kestohedelmäpusseja pari kappaletta ja olo heti keveni, kun nyt voi tulevaisuudessa vähentää sen asian puolelta muovin kulutusta. Kyllä silläkin valinnalla on vuosien saatossa suuri merkitys. :) Eli kuuntele ääntä pääsi sisällä and keep up the good work!

   Mäkin tykkään tosi paljon vaatteista (ja väreistä, tuovat esiin persoonani aika hyvin), mutta onneksi kirppareiltakin löytyy monesti hyvää kamaa. Ja kierrätyskeskuksista! Oon huomannut, että siellä on nykyään jopa halvempaa kuin kirppareilla ja sieltä löytyy yhtä käyttökelpoisia vaatteita. :)

   Ja hienoa, että haaste "kelpaa". :) Se tuntui minusta istuvan sulle niin hyvin.

   Poista
  3. Voi Armanin ohjelma on niin hyvä ja koskettava! Eilen kyllä nauroin ääneen melkein koko jakson ajan kun se yksi mummo oli niin hauska, mutta sitten lopputekstin tultua vierähti kyynel silmään..

   Jeeee, ne kestohedelmäpussit vähentää kyllä oikeasti tosi paljon muovijätettä, jos ostaa paljon hedelmiä. Mun tekis mieli aina kommentoida kaupassa kun nään, että joku laittaa banaanitkin niihin muovipusseihin.. MIKSI!? :D

   Me asutaan aika lähellä kierrätyskeskusta ja mun on pitänyt monta kertaa mennä käymään siellä, mutta aina se on jäänyt. Nyt täytyy kyllä ottaa itseään niskasta kiinni ja mennä tutustumiskäynnille! Varsinkin nyt kun uudistetaan vähän kodin sisustusta, niin sieltä varmasti löytyisi tarpeellisia juttuja :)

   Poista
 2. Moikka! Tärkeä aihe ja tosi hyvä postaus siitä! :) Mua kiinnostaa mistä sä yleensä itse ostat vaatteita? Sulla on tosi kiva pukeutumistyyli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Aino ja kiitos kovasti! :) Kuten kerroin "ekologisempi pukeutuminen" -postauksessa, olen perehtynyt näihin aiheisiin vasta todella vähän aikaa, joten aikalailla "normikaupoista" olen tähän asti vaatteeni hankkinut. Tosin suurimman osan vaatteistani ostan kirppareilta ja esimerkiksi huuto.netistä, mutta ihan perus Henkkamaukat ja BikBokit on myös koluttu moneen kertaan. Nyt kun olen perehtynyt aiheeseen, en voisi kuvitella enää käveleväni näihin halpisketjuliikkeisiin ja ostavani hyvällä omalla tunnolla vaatteita. Korkeintaan alusvaatteita, bikinejä ja sukkia, koska en oikein tiedä, mistä näitä tuotteita voisi saada eettisemmin ja ekologisemmin tuotettuina (jos joku tietää hyviä paikkoja, saa vinkata!). Tulipas taas pitkä vastaus, mulla on näköjään hirveesti asiaa tänä aamuna! :D Lyhyesti siis, suurimman osan vaatteista ostan kirppareilta ja huuto.netistä, sekä saan äitiltä joka tekee paljon heräteostoksia (onneksi äitillä on hyvä maku) :D

   Poista
  2. Ainiin, piti vielä mainita, että viime aikoina olen etsiskellyt ahkerasti eettisempiä vaatepuljuja ja -merkkejä ja niistä tulossa lähiaikoina enemmän juttua tänne blogin puolelle :)

   Nyt mä olen hiljaa! :D

   Poista
 3. Kiitos paljon vastauksesta. Jään siis odottelemaan postausta :) Oon itsekin kokenut että ekologisia vaatteita on vielä kohtuullisen vaikea löytää vaikka kiinnostus olisi kova. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin postaus tulee tarpeeseen. Sitä odotellessa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3