I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

tiistai 21. kesäkuuta 2016

VEGAANIT VS. SEKASYÖJÄT


Olen muutamia kertoja ajautunut lukemaan jonkin aktivismia tai kasvissyöntiä koskevan uutisen kommentointia esimerkiksi Facebookissa. Yritän välttää näiden kommenttiketjujen lukemista, mutta joskus vain mielenkiinto ylittää järjen äänen. Järjen ääneni nimittäin sanoo joka kerta, että "älä vaivaudu, saat vain pahan mielen".
Usein näissä kommenttiketjuissa törmää todella rumaan kielenkäyttöön ja toisten haukkumiseen. Lähtökohtaisesti usein sekasyöjät tuntuvat ajattelevan, että vegaanit tuputtavat kasvissyöntiä muille samaan tapaan kuin jehovat kiertävät ovelta ovelle. Väärin. Itse olen törmännyt näissä kommenttiketjuissa todella useasti siihen, että vegaanit haluaisivat keskustella asiasta järkevästi. Heillä on fiksuja argumentteja ja he uskovat omaan asiaansa. He osaavat perustella asiansa. Useilta sekasyöjiltä taas tulee heti ilkeitä ja pilkallisia kommentteja. Ajauduin tänään lukemaan erästä kommenttiketjua ja siellä sekasyöjien näppiksiltä lähti mm. seuraavaa tekstiä:

"Kaikki vegaanit voisi ampua avaruuteen." (Näitä kommentteja lukiessa lähtisin itsekin sinne mielelläni!)

"Veganismi on yksi pisimmälle kehittynein vammaisuuden muoto." (Tämä oli itselleni aivan uutta faktaa.)

"Syöväthän leijonatkin lihaa, yritättekö käännyttää niitäkin vegaaneiksi." (Jep. Leijonan vertaaminen ihmiseen on todella osuvaa. Nuoletko sinäkin omaa takamustasi jos leijonakin tekee niin?)

"Mene sinä ituhippi popsimaan niitä herneitäsi." (Nimittely, se on aina niin vakuuttavaa.)

"Vegaanit menettävät aivosolujaan joka päivä, kun eivät saa tarvitsemiaan ravintoaineita, ja sen kyllä huomaa." (Pääsääntöisesti näiden keskustelujen perusteella näyttäisi siltä että vegaanit tietävät ravintoasioista paljon enemmän, koska heillä on ollut kiinnostusta ottaa selvää. Ja sen kyllä huomaa.)

"Taidanpa lähteä kauppaan ostamaan pari ylimääräistä lihakiloa juhannusta varten." (Provo, yhtä toimivaa kuin nimittely.)

Aivan. Todella aikuismaista ja fiksua artikulointia. Kyseisessä kommenttiketjussa en törmännyt yhteenkään oikeasti fiksuun kommenttiin, jossa joku sekasyöjä olisi perustellut, miksi ihmisten tulisi syödä lihaa entiseen malliin. Itseänikin kiinnostaisi keskustella näistä aiheista ja kuulisin mielelläni myös sekasyöjien perusteluja, mutta en yksinkertaisesti käsitä, miten tällainen "helv**in vegaanit pilaavat koko maapallon" kommunikointi edistää yhtään mitään. Toisaalta, ne sekasyöjät joilla voisi ollakin jotain fiksua sanottavaa, eivät varmaankaan eksy keskustelemaan tällaisiin kommenttiketjuihin. Ihan ymmärrettävää sekin.
Aina nostetaan esiin myös se kuinka vegaanit pitävät itseään parempina ihmisinä. Varmasti osittain tämä pitääkin paikkaansa. Jos nimittäin on jotain mieltä jostain asiasta, on perustellut itselleen MIKSI jokin asia on parempi tehdä niin tai näin, uskoo omaan asiaansa ja elää sen mukaisesti, eikö silloin automaattisesti pidä omia valintojaan parempina. Minusta tämä on täysin luonnollista. En silti lähtisi väittämään, että kaikki vegaanit kulkevat nokka pystyssä ja toitottavat kuinka hyviä he ovat ihmisinä. Nokka pystyssä kulkevia ihmisiä löytyy ihan tasan jokaisesta ihmisryhmästä.

Ja kyllä, on olemassa myös niitä vegaaneja jotka tuputtavat omaa aatettaan toisille, en tahdo sitä kieltää. Veikkaan kuitenkin, että maailmassa on muutama sekasyöjä enemmän, joka tekee tätä samaa, mutta heille se on oikeutettua sillä "ihminen nyt vaan on luotu syömään lihaa". Jokaisella on varmasti oma mielipiteensä lihansyönnistä tai syömättä jättämisestä, mutta minusta olisi ihan kiva, että kaikilla olisi siihen myös omat, fiksut perustelunsa. Jos sinulla ei ole perusteluja mihinkään, miksi osallistut edes keskusteluun? Näitä keskusteluja kun lukee, tuntuu kuin olisi keskellä tarhaikäisten lasten sotaa hiekkalaatikolla. Itseasiassa sielläkin kuulee usein fiksumpia argumentteja.
- Susanna

4 kommenttia:

 1. Mitä mieltä oot siitä kun jotkut vegaanit ovat niin ylpeitä ruokavaliostaan että kirjoittaa instagramin kuvaukseen "vegaani"? Mitä mieltä oisit jos ihmiset alkais kirjottaa "sekasyöjä"? :D
  En kirjoita ilkeydellä. Oon tätä pohtinut jo pitkän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä se ei liity mitenkään ylpeyteen, vaan esimerkiksi siihen, että muut vegaanit löytävät heidän tilinsä helpommin. Yleensä samanhenkiset ihmiset haluavat löytää samanhenkisiä ihmisiä, esimerkiksi vegaanit jakavat paljon reseptejä keskenään. Tai haluavat seurata instagramissa muita vegaaneja, jotta voivat ottaa heiltä ideoita omaan keittiöönsä. Lukee vegaanikeittokirjojenkin kannessa yleensä jotain veganismiin liittyvää jotta ne tavoittaisivat oikean yleisön, tekeekö se kirjojen kirjoittajista ylpeitä? Minusta ei :)

   Poista
 2. Mä luulen, että se sanonta, että "vegaani tuputtaa omaa elämäntapaansa kaikille" liittyy siihen honeymooniin, joka yleensä on minkä tahansa sellaisen asian kanssa, johon päättää ryhtyä ja on siitä innostunut. Mulla on tuttuja, jotka ovat vaihtaneet fb:n kansikuvan vegaaniutta korostavaksi sloganiksi ja puhuvat monessa yhteydessä vegaaniudestaan ja sen erinomaisuudesta. Mutta kuten sanoin, moni ihminen tekee tätä samaa itselleen tärkeillä asioilla. Mä tykkäsin kovasti kirjottaa hyvinvointineuvoja ja juttuja mun fb-seinälle. Nyt on sitten blogi sitä varten, ettei kaverit ihan lakkaa seuraamasta mun fb-meininkejä :D

  Minusta itsestäni ei olisi vegaaniksi. Tykkään liikaa lihasta. Olen tosin tietoinen siihen liittyvistä ongelmakohdista ja näin ollen pöytääni päätyy vain kotimaista lihaa. Monesti kotimainen on parempi vaihtoehto kuin ulkomainen luomu. Minua ällöttää ajatus, että päiväkodeissa ja kouluissa lapsille tarjotaan ruokaa, jonka liha on tuotettu tavalla, joka on Suomessa kielletty. Ja sitten mä en halua ostaa soijaa tai vastaavia, koska niissä on usein käytetty geenimuunneltuja kasveja. Näin olen lukenut, tiedä sitten mikä on totuus :) Mun mielestä tärkeintä on se, että itse voi hyvin kaikin puolin, mitä sitten ikinä lautaselleen valitseekaan. Ja tosiaan, sekasyöjänä en viitsi lähteä niihin somevääntöihin. Ne kun tuntuu olevan tosi outoja muutenkin, 95% provoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai ihmiset haluavat puhua omista mielenkiinnon kohteistaan ja asioista joista itse ovat innostuneita ja joihin itse uskovat. Minusta aivan normaalia toimintaa. Mutta kun vegaani tekee niin, koetaan se usein hyökkäykseksi lihansyöjiä kohtaan. On esimerkiksi ihan normaalia että vegaanit saavat selitellä jatkuvasti miksi eivät syö lihaa. Jos vegaani kysyy sekasyöjältä, miksi tämä syö lihaa, on se heti hyökkäävää ja loukkaavaa. Vegaani ei siis saisi aloittaa keskustelua ravinnosta, sillä se on epäkohteliasta, hyökkäävää, ylpeilyä ja oman egon korostamista. Tätä en ymmärrä.

   Itse olen sitä mieltä, että jokaisen tulisi nimenomaan tiedostaa mistä ja miten se ruoka tulee pöytään ja mitä epäkohtia siihen voi liittyä. Jos näin tekee ja silti syö lihaa, niin mulle se on ok. Nykyään vaan ihmiset on hirveen vieraantuneita kaikesta eivätkä välttämättä tajua edes kyseenalaistaa mitään. Siksi itse yritän levittää tietoisuutta mulle tärkeistä asioista :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3