I LOVE.. My man. Yoga. Friends. Sun. Messy hair. Travelling. Mornings. Dogs. Ink. Nature. Kissing. Eyebrows. Yogapants. Family. Natural cosmetics. Chocolate. Summer. Hugs. Bikinis. Books. Candle light. Turquoise. Nail polishes. Animals. Tea. Anklets. Braids. Woolsocks. Breakfast. Sea. Home. Cinnamon. Positive people. Juicing. Walking in the woods.

maanantai 8. elokuuta 2016

LAADUKKAAMPAA JUOMAVETTÄ


Elämme maassa, jossa vesijohtoveden juominen on turvallista. Valitettavasti meilläkin juomaveteen liittyy kuitenkin myös ongelmia. Vaikka vesijohtovesi Suomessa on turvallista, se sisältää kuitenkin aineita, jotka vaikuttavat sen makuun ja hajuun, sekä myös terveyteemme. Vesijohtovesi voi sisältää mm. klooria jota käytetään vedenpuhdistuslaitoksilla, raskasmetalleja kuten lyijyä ja kuparia, orgaanisia epäpuhtauksia, lääkejäämiä ja kasvinsuojeluaineita. Vaikka juomavetemme olisi puhdasta lähtiessään vedenkäsittelylaitokselta, kulkee se pitkän matkan ennen kuin se päätyy kotona hanasta juomalasiin. Haasteina saattavat olla mm. putkistojen huono kunto, veteen päässeet bakteerit ja inhimilliset virheet. Monissa kaupungeissa putkistot ovat vuosikymmeniä vanhoja ja osassa putkia vesi kulkee enää vain pienen pientä reikää pitkin, sillä putken seinämät ovat täyttyneet vuosikymmenien ajan kertyneellä sakalla. Alla esimerkkikuva Suomen vesijohtoverkostosta (kuva lainattu Iltelehden sivuilta täältä). Ei tunnu kauhean houkuttelevalta ajatella, että minunkin juomaveteni on voinut kulkea pitkän matkaa tällaisen putken läpi. Yök!


Vedensuodatuskannu on helppo ja edullinen tapa parantaa juomaveden laatua ja makua. Sain itse BRITAlta testiin heidän vedensuodatuskannunsa sekä suodatusjuomapullon. Näissä suodatinpatruunoissa yhdistyy ioninvaihtosuodatus sekä aktiivihiilen käyttö. Aktiivihiili imee itseensä haitallisia aineita ja ioninvaihtosuodatin poistaa kalkkikiven kertymistä aiheuttavaa tilapäistä veden kovuutta. Suodattimissa on myös bakteerien kasvua estävää ainetta.
Mitä hyötyä on vedensuodatuskannusta?


 • Vähentää vesijohtoveden haitallisia aineita. 
 • Parantaa veden makua ja ulkonäköä. 
 • Veden tilapäinen kovuus, joka muodostaa kalkkia esimerkiksi kahvin- ja vedenkeittimiin, vähenee. 
 • Suodatettu vesi vaikuttaa myös esimerkiksi kahvin, teen ja ruoan makuun. 
 • Joskus lemmikit eivät suostu juomaan vesijohtovettä, sillä ne haistavat siinä esimerkiksi kloorin. Suodatinkannulla suodatettu vesi on siis parempi vaihtoehto myös lemmikeille. 
 • Kukat saattavat kestää maljakossa kauemmin, kun niille käytetään suodatettua vettä. 


Juomavesijärjestelmä on jo kautta maapallon lääkejäämien saastuttamaa. Ilmiön vaikutuksia ihmisen terveyteen ei vielä täysin tunneta. Monet lääkeaineet ovat kemialliselta rakenteeltaan niin tiiviitä, että niiden jäämät päätyvät mereen ympäri maapallon. Nämä jäämät kertyvät kaloihin ja päätyvät lopulta ruokapöytäämme (jälleen yksi hyvä syy ryhtyä vegaaniksi ;)). Pinta- ja juomavesiin päätyy etenkin antibiootteja, ehkäisyhormoneja sekä aineenvaihduntasairauksiin käytettyjä lääkkeitä.

Saostuksella, laskeuttamisella ja suodatuksella pystytään hävittämään vain noin 10-12 prosenttia lääkkeiden aktiivisista ainesosista. Kotikäyttöisillä suodatusmenetelmillä lääkejäämiä pystytään vähentämään, muttei täysin poistamaan. Esimerkiksi aktiivihiilisuodatuksella vedestä saadaan poistettua enimmillään 75 prosenttia lääkejäämistä. Kuitenkin tämä on ehdottomasti parempi kuin ei mitään!

Kannattaisiko sitten laittaa vesihanat kiinni ja siirtyä pulloveteen? EI MISSÄÄN NIMESSÄ! Luin joskus Suomessa tehdystä tutkimuksesta, jossa vertailtiin hanaveden ja pullovesien laatua. Pullovesissä oli noin satakertainen ja vesiautomaateissa noin tuhatkertainen määrä mikrobeja hanaveteen verrattuna, joten ainakaan puhtaampaa kamaa ne eivät ole. Vesi ehtii seistä pullossa joskus todella kauan ennen kuin se päätyy jonkun hyppysiin. Tämän lisäksi pullovedet ovat tietenkin suuri ympäristöhaitta, sillä emme tarvitse yhtään enempää muovia tälle maapallolle.

Juomaveden puhtaus on mietityttänyt minua jo pitkään. Olen todella onnellinen ja kiitollinen siitä, että asun maassa jossa hanavettä voi juoda suhteellisen turvallisesti, mutten silti halua sokeasti uskoa sen olevan "maailman puhtainta vettä", sillä tiedän, että esimerkiksi juuri lääke- ja ehkäisyhormonien määrä vesistöissä kasvaa koko ajan. Oma ratkaisuni asiaan tällä hetkellä on siis vedenpuhdistuskannu sekä lähdeveden kantaminen kotiin (lähdevedestä kirjoitinkin aiemmin täällä). Ehkä tulevaan kotiimme voisin harkita myös sellaista hanaan asennettavaa vedensuodatuslaitetta. Haluan myös omalta osaltani vähentää maailman kemikaali- ja lääkekuormitusta, ja olenkin esimerkiksi lopettanut ehkäisypillerien sekä särkylääkkeiden käytön jo vuosia sitten.- Susanna

*BRITA vedensuodatuskannu sekä -pullo saatu maahantuojalta.

9 kommenttia:

 1. Tää on nyt hassua, mutta mun tekee mieli kommentoida noita sun kivoja kuppeja! Ja miten kiva idea hyödyntää tuota smoothiepulloa maljakkona! :D Hyvä, informatiivinen postaus muutenkin :) Jenkeissä ollessani tuli muuten juotua lähes 3 viikkoa pelkkää pullovettä, koska heillähän vesijohtovesi ei ole useinkaan puhdasta, elleivät ole hankkineet siihen jotain erillistä suodatinsysteemiä, joka on ymmärtääkseni aikamoisen kallis. Pullovettä taas saa kaupoista 2,99$ 15 pulloa! :D Pieni hintaero Suomeen verrattuna ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, kivat kupit on Ikeasta (tosin meillä siskolta saatuja). Meillä on paljon smoothie- ja limupulloja ja kaikkia muita vanhoja purkkeja ja purnukoita käytössä, tykkään kierrättää ja keksiä uusia käyttötarkoituksia vanhoille jutuille niin ei synny niin paljon jätettä ja samalla saa persoonallisempaa ilmettä kotiin <3

   Joo, Suomessa saa varmaan yhden pullon tolla hinnalla :D

   Poista
  2. Mä ihalin kans tuota sun tapaa käyttää smoothiepulloja. :) Ja tosi kauniit lasit!

   Poista
 2. Kaikien puolin kiinnostava aihe ja olen itsekin harkinnut tuollaisen suodatinkannun hankkimista, mutta en ole tiennyt, mihin merkkiin ja malliin päätyä.

  Off topic, kiinnostaa tietää, millä olet korvannut särkylääkkeet, kun kipu on iskenyt? Mulla on ainakin niin pahat menkkakivut, että luonnonmukaiset konstit eivät ole auttaneet (esim. eteerinen öljy, hieronta, naisille suunnattu kipuöljy, lämmin "vesipussi" mahan päällä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkkejä ja malleja taitaa olla nykyään aika paljonkin jos minkälaista, ei auta muu kuin lähteä vertailemaan!

   Mulla helpotti aika paljon menkkakivut pillerien lopettamisen jälkeen ja "pahimmat" kivut (jotka siis mulla on aika lieviä ja kestää enintään vuorokauden) hoituu ihan luonnonmukaisella kipuöljyllä ja myös tietyt jooga-asanat auttaa. Päänsärkyä en halua lääkitä kemiallisesti, sillä yleensä sille löytyy jokin luonnollinen selitys, kuten esimerkiksi nestevajaus tai stressi. Yritän siis löytää syyn ja poistaa sen, niin säästyy lääkkeiltä. En edes muista koska viimeksi olisin Burana-pakettiin koskenut, jätin pois ne (ainakin suurimmalta osin) jo varmaan viitisen vuotta sitten. Jos joskus krapula yllättää (mikä nykyään mun kohdalla on aika harvinaista kun nytkin viimeisestä kunnollisesta "ulkoilukerrasta" on yli 9 kuukautta, onko musta tullut mummo :D), sekin hoituu luonnonmukaisilla keinoilla.

   Poista
  2. :D Minulla taas pillerien lopetus sai aikaan jokakuisen yhden päivän helvetin, johon on pakko vetää se Burana jos haluan olla toimintakykyinen... Enkä edes viitsi aloittaa siitä miten kauan se saakelin vuoto nykyisin kestää :/

   Poista
  3. Itse ole koskaan pillereitä edes aloittanut, joten vaikea vertailla. :D Mulla on ehkä joka toinen tai kolmas kuukausi työkyvyttömäksi vetävät kuukautiskivut ja siihen auta muu kuin 800Burana. :(

   Poista
 3. Voihan, pitäisikö taas aktivoitua ottamaan Brita käyttöön kuivauskaapista :D Se on seissyt siellä jo jonkin aikaa... Aluksi systeemi vaikutti kätevältä, mutta sitten suodattimen vaihtoväli pääsi venähtämään ja ja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otahan ihmeessä, turhaan se siellä kuivauskaapissa seisoo! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3